Hasznos tanácsok a beltéri ajtókhoz

norma-dekor-belteri-ajto-tolgy.jpgA beltéri ajtók esetében a két legfontosabb szempont a funkcionalitás és a dekorativitás. Mivel ezek ma már nem képezik kompromisszum tárgyát, így néhány egyszerű tanács betartásával Ön is könnyedén rátalálhat otthona ajtóira. Ebben a bejegyzésből megtudhatja, milyen lehetőségek közül választhat, illetve hasznos tervezési és karbantartási tippekkel is gazdagodhat.

A beltéri ajtók típusai

A beltéri ajtóknak alapvetően két típusa létezik. A hagyományosan nyitható ajtók a gyakoribbak, a legtöbb belső térben ezekkel találkozhat. A másik változatot a toló- vagy csuklóajtók jelentik, amelyek főleg a kis nyitási területtel rendelkező helyiségekben nyújtanak ideális megoldást. Alkalmazhatók nappalik, gyermekszobák, vagy akár kamrák és apróbb fülkék térelválasztóiként is.

Webáruházunk kínálatában a modern és a klasszikus otthonok stílusát követő csuklóajtókat egyaránt megtalálhatja. A zárásuk csendes, a szerelésük pedig rendkívül egyszerű, és különösebb szaktudást sem igényel. Amennyiben kíváncsi a részletekre, tekintse át ajánlatainkat!

A tervezés fontossága

A tervezés az ajtó helyének kialakítása mellett a nyitási irány szempontjából is lényeges. A nem megfelelő nyitási irány miatt a hétköznapi életben olykor különös esetekkel lehet találkozni. Íme néhány példa ezek közül:

  • Az ajtók egymást akadályozzák, egyik nem nyitható a másik becsukása nélkül
  • Az apróbb helyiségekben a befelé nyíló ajtó miatt a mozgástér lényegesen leszűkül
  • Az ajtó kinyitva teljes mértékben eltakarja a villanykapcsolót

A nyitási irányt az ajtók esetében a zsanérok és a kilincsek elhelyezkedése határozza meg. Balos ajtónál a pántok a bal oldalon vannak, a kilincs és a hozzá tartozó zárszerkezet viszont a jobbon. A jobbos ajtóknál mindez fordítva jelenik meg. A nyitási irány megtervezésén túl a pontos méretek meghatározása is fontos. Ennek keretein belül érdemes feljegyeznie a falnyílás szélességét, magasságát, valamint a falvastagság paramétereit.

A vásárlás előtt annak a helyiségnek az adottságait is figyelembe kell venni, ahol az ajtó majd felszerelésre kerül. Vizes helyiségekben értelemszerűen nem ajánlottak az átlátszó felülettel ellátott változatok, de a ködös vagy tejüveges ajtók kiváló megoldásként szolgálhatnak.

A lakótér olyan egységeiben, ahol viszonylag sok pára keletkezik, az ajtókat szellőzőnyílásokkal is fel lehet szerelni. A hálószobáknál, illetve rendelőknél a hangcsillapítós ajtók remek lehetőségeket rejtenek magukban a hagyományos társaikhoz képest, ugyanis kevésbé engedik át a zajokat.

Forma és színvilág

Egy nyílászáró amellett, hogy tökéletesen ellátja a neki szánt szerepet, külső megjelenésével a lakás dekorációjának is része lehet. Ebből a szempontból éppen olyan fontos, mint bármelyik más bútordarab.

Mindegy, hogy régebbi, vagy új építésű otthonába szeretne ajtókat vásárolni, az elvek gyakorlatilag megegyeznek. Az ajtóknak stílusban és színben is követniük kell az enteriőr hangulatát. Arra viszont ügyelnie kell, hogy a hasonló színek monotonitás érzését kelhetik, ezért játszhat kicsit a kontrasztokkal is.

A széles választék miatt a döntés nem annyira könnyű, de spórolni nem érdemes, hiszen az ajtót általában évekre vásárolja. Amennyiben bizonytalan, a modern és letisztult ajtó típusok mindig jó opciókat nyújthatnak.

A műanyag és a fa ajtók összehasonlítása

belteri-ajto-prestige.jpgAz ajtó vásárlása során elengedhetetlen az anyag kérdése, az előnyök és hátrányok mérlegelésére mindenképpen kell némi időt szánni. Az alábbiakban pontokba szedve mutatjuk be azokat a tényezőket, amelyek megkönnyíthetik a választást.

A fa ajtók kedvező tulajdonságai

  • Rendkívül természetesen hatnak, ezért, ha az otthona enteriőrjében a naturista elemek dominálnak, a fa, vagy a fafurnérral borított ajtók ajánlottak.
  • Bár drágábbak, mint a műanyag változatok, a megfelelő karbantartás mellett hosszú élettartam jellemző rájuk.
  • A tűz hatására sem lágyulnak meg.
  • A modern fa ajtók már jó hőszigetelők, így a hőveszteség miatt sem kell aggódnia.

A műanyag ajtókban rejlő előnyök

  • A fa ajtókhoz képest könnyebbek, ezért gyermekszobába is ideálisak.
  • A nagyobb hőfoknak is ellenállnak.
  • Pontosan méretre vághatók, így nagyon jó légzárók.
  • A tisztításuk rendkívül egyszerű.

A küszöbről

A küszöb a helyiségek padlóburkolatait választja el, a modern beltéri ajtók esetében azonban már nem feltétlenül van szükség erre az elemre. Ennek oka egészen egyszerűen az, hogy a burkolatváltókkal tökéletesen el lehet fedni a burkolatok közötti átmeneti részt. A hangszigetelést ebben az esetben az úgynevezett automata küszöb segítségével lehet megoldani, amit az ajtólapba építenek be.

Amennyiben mégis ragaszkodik hozzá, a küszöb helyét a burkoláskor kell kijelölni, de a beszerelés az ajtó beépítése utánra is maradhat. A hagyományos küszöbökből mai napig széles választék áll a rendelkezésre.

Hasznos kiegészítők a beltéri ajtókhoz

A beltéri ajtókat többféle kiegészítő eszközzel szerelheti fel, amelyek nem csak praktikusak, de díszként is megállják a helyüket. Ilyenek lehetnek például az ajtóütközők, melyekkel az ajtóit, illetve a mellettük található bútorokat és falakat egyaránt meg tudja óvni a kisebb-nagyobb sérülésektől. Az ütközőknek három fajtája ismert:

  • A ragasztható változatokat villámgyorsan elhelyezheti a kívánt távolságban a padlón.
  • A lefúrható ajtóütközőknél a rögzítést csavarok segítik.
  • A szabadon álló típusok a nem fúrható helyeken ajánlottak.

Az ajtókitámasztó gumik akkor jelentenek nagy segítséget, ha valamilyen oknál fogva nyitva szeretné hagyni az ajókat. Ezek megakadályozzák az ajtó becsukódását, így Ön kényelmesen végezheti a teendőit anélkül, hogy az ajtó útját állná.

A webáruházunkban az ajtóütközők és ajtókitámasztók különféle formában érhetők el. Válogasson Ön is a kedve szerint a hasznos kiegészítők közül!

Hogyan tarthatja karban a beltéri ajtókat?

A nem megfelelően ápolt ajtók az elhanyagoltság látszatát keltik, ami sokat ronthat az otthona összképén. Ráadásul némi odafigyeléssel az ajtók és zárszerkezetek éltettartalmát is meg lehet hosszabbítani.

A beltéri ajtók tisztítása

Bizonyos időközönként az ajtókon is tetemes mennyiségű por gyűlhet fel, ezt a legkönnyebben egy mikroszálas törlőkendő segítségével távolíthatja el. A lakkozott vagy kezelt fa ajtókat bútorápolóval is átkenheti. Fontos viszont, hogy új szereket első körben csak kis ajtórészen próbáljon ki, és ha ott nem hagynak nyomokat, nagyobb felületen is bevetheti őket.

A nem por állagú szennyeződések, mint például a zsírfoltok, szappanos vízzel lemoshatók. A szárításhoz használhat papírtörlőket vagy olyan puha törlőkendőket, amelyek nem karcolják meg az ajtót.

A zárszerkezetek rendszeres ellenőrzése

Az ideális működéshez nem árt néha a zárszerkezeteket és a zsanérokat is megvizsgálni. Ezzel elkerülhetők az olyan esetek, amelyek később akár komolyabb gondokat okozhatnának.

A zsanéroknál viszonylag könnyű a dolga, hiszen a hibák, valamint a deformitások általában ránézésre is látszanak. Ha kívülről nem tapasztalt problémát, elég egyszer-kétszer átmozgatnia az ajtót, gyanús hangokra figyelve.

Amennyiben nyikorgást hallana, érdemes kenőzsírral átolajozni a zsanérokat, hogy azok újra rendeltetésszerűen működhessenek.

Rendeljen házhoz!

Webáruházunkban egyszerűen rendelhet házhoz. Ehhez nem kell mást tennie, mint kosárba raknia a kiválasztott termékeket, majd az online pénztárnál az szállítási adatok megadásával véglegesíteni a rendelését. Tekintse át kínálatunkat, és válassza ki az Önnek tetsző beltéri ajtót még ma!

 

pr-cikk-pillango.jpg

Ajtó és ablak gyártás télikerthez