Mosogatás a vendéglátásban

ipari-mosogatogep.jpg

Az öröm és közös élmények megszerzése és átélése mindannyiunk életének meghatározó pillanatai szorosan köthetők az étkezésekhez. Otthonunkban egy-egy vendéglátás megszervezése megannyi vesződséggel és munkával jár. Nem csak a szervezési és főzési feladatokra gondolok hanem elsősorban az előkészületekkel és főzési folyamatokkal illetve a fogyasztással kapcsolódó mosogatási feladatokra egyaránt.

Az éttermekben büfékben és a legkülönfélébb közétkeztetési nagykonyhákban is pontosan ez a helyzet. Sőt. A mosogatási feladatok elvégzése szorosan összefügg a vendéglátóhely minőségével és előre jelzi annak sikerességét is. Mosogatni nem csak a vásárlók igényei miatt szükséges hanem a különböző HACCP által megjelölt minőségi mutatók eléréséhez is amik nélkül egy vendéglátó lehúzhatja az úgynevezett rolót.>
Ne felejtsük napjaink slágerét sem ami érthető módon sokak szemében a legfontosabb: a környezetvédelem és fenntarthatóság.

Országos felmérések alapján állítjuk, hogy a hazai cégek számára igenis fontos és szívesen áldoznak több pénzt azokra a gépekre amik kevesebb energiát használnak fel egy-egy mosási ciklus alatt és képesek hidegebb vízben hasonló minőséggel és végeredménnyel mosogatni.

A mosogatógépek használatával rengeteg időt, vízet és vegyszert takaríthat meg a tulajdonos. Kezelésük könnyű főleg a manuális vezérlésű panelekkel felszerelt gépek esetében. Ezekkel úgy is tudunk spórolni, ha nem indítunk el a programot miközben a gép még félig sincs tele vagy nem öblítjük le a tányérokat a mosogatógép használata előtt.

A vendéglátás természete miatt napi szinten több száz akár több ezer evőeszköz és tányér-pohár kerül használatba a fazékról, edényről és különböző eszközökről már ne is beszéljünk. Ezek az úgynevezett fekete mosogatóhoz tartoznak. Ezeket a tárgyakat, gyorsan, szépen, lehetőleg a legkevesebb vízzel és mosogatószerrel kell elmosni és gyorsan megszárítani majd a helyére vinni, hogy a felszolgálók, szakácsok számára újra elérhetőek legyenek. Ehhez a munkához minimum 1 ember kell egy betanított munkás bőven elég. Viszont a világ nem erre halad. Nehéz megbízható és szorgos embert találni így egyszerűbb a munkáltatónak gépet venni és általa kiszervezni a munkát. 

Legjobb ipari mosogatógépünk vendéglátóegységek számára nem más mint az Asber pult alatti mosogatógépe aminek 50x50-es tálcamérete poharak, evőeszközök és  tányérok mosogatását is lehetővé teszi. Jól olvasható digitális kijelzője és intuitív vezérlése olyan egyszerű hogy bárki képes megtanulni rövid idő alatt. Képes 30 kosarat elmosni egy óra alatt rendkívül jó minőségben és ami a legjobb mosogatószer és öblítőszer adagolót is tartamaz így ezekkel is spórolósan képes bánni nem csak a vízzel.

A mosogatógépek beüzemelésénél arra kell figyelni, hogy elérhető helyeken legyenek a csatlakozások. Pl a hideg víz kiállás  ¾-es elzáró csappal. A minimum tápfeszültség jellemzően 230 V lehetőleg 2,5-ös vezetékkel.

Nagyon fontos tudomásul venni, hogy a mosogatógépeknek hatványozottan szükségük van beépített vízlágyítóra hiszen Magyarországon jellemzően kemény a víz ami képes tönkretenni  a drága mosogatógépünk fűtőszálait és jellemzően nem érvényesíthető a garancia ilyen esetben.