Milyen színeket válasszunk gyerekszobába?

A gyerekszoba színei befolyásolják a kicsik hangulatát. Mutatjuk, milyen színeket válassz, hogy gyermeked kiegyensúlyozott legyen!

megaszonyeg

Ha szakítunk a hagyományos rózsaszín vagy kék színekkel a gyerekszobában, rájövünk, hogy rengeteg lehetőségünk van. Varázslatos árnyalatokkal teremthetjük meg gyermekünk birodalmát. Ráadásul, ha okosan választunk, még a viselkedését is kedvező irányba befolyásolhatjuk. Milyen színek megfelelők a gyerekszobába? Mire figyeljünk? Ebben adunk tanácsot az alábbi cikkben.

A legjobb színek babaszobába

A legkisebbek még nem tudnak beleszólni a színválasztásba, így a szülőkre marad a döntés. A harmónia és praktikum jegyében legjobb pasztellszínekkel berendezni a babaszobát. A túlzottan erős, határozott színek megzavarhatják a kicsit. Tökéletes választás viszont a halványsárga, halványzöld vagy a világoskék. A zöld ráadásul a szem fejlődését is támogatja!

Azért is jók a pasztellszínek, mert pár év múlva könnyű egy ilyen szoba hangulatát változtatni néhány kiegészítővel. Semlegesebb árnyalatokhoz több minden illik.

Szuper színek óvodás és kisiskolás gyereknek

Ahogy nőnek a gyerekek, jobban igénylik a határozott és élénk színeket. Mivel egyébként is át kell rendezni a szobát (a bababútorok helyett óvodás és kisiskolás berendezésekkel), bevonhatjuk a gyerekeket a színválasztásba. A kicsik véleménye mellett arra is figyeljünk, mi mond a pszichológia az egyes színekről! Ugyanis minden egyes szín komoly hatással van a gyerekek hangulatára, ahogy a következő példákból kiderül:

Zöld

Bizonyos árnyalatai már a babaszobánál is szerepet kaphattak. Előnye, hogy nyugtató hatással bír. Mindenképpen ajánlott nyugtalanabb vagy autista gyerekek szobájába.

Sárga

A sárga árnyalatai a napfényre emlékeztetnek, ezért derűt közvetítenek. A gyerekeket is felvidítja és motiválja ez a szín. Mi több, javítja a kommunikációt és segít felülemelkedni a traumákon.

Narancssárga

Ez az árnyalat is felvidít, de növeli az önbizalmat is. Segít túljutni a levertségen, enyhíti a szorongást. Nehezen barátkozó vagy lusta gyerekek szobájába ideális.

Kék

Nem kell teljes egészében lemondanunk a kékről sem. Alapvetően előnyös szín, hiszen az alvás minőségét nyugtató hatásával javítja.

Piros

Bár ha túlzásba visszük, agressziót kelt, kismértékben hangulatjavító a piros szín. Fokozza a kreativitást, segít levertség esetén.

Kedvelt színkombinációk gyerekszobába

A fenti felsorolásban természetesen nem szerepel az összes szín, csak a gyermekszobába legoptimálisabb árnyalatok. Fontos tudni, hogy ezek a színek nem feltétlenül önmagukban fejtik ki jótékony hatásukat. Okos ötlet őket egymással vagy további színekkel kombinálni, így lesz harmonikus az összhang. A következő kombinációk nagyszerűek gyerekszobába:

  • zöld – sárga
  • zöld – fehér
  • kék – fehér
  • kék – sárga
  • sárga/ narancssárga – földszínek
  • piros – kék – fehér
  • piros – fehér – szürke
  • zöld – rózsaszín
  • natúr fa – színek elemekkel
  • fehér – színek elemekkel

Természetesen a lista folytatható, de a fenti párosításokkal biztosan nem nyúlunk mellé.

Gyerekszoba berendezése könnyedén

Miután megtaláltuk a tökéletes árnyalatokat, már csak a kivitelezés marad. Falfestékből és matricákból könnyen megtaláljuk a megálmodott színt, hiszen bőséges a választék. A bútordarabok és kiegészítők megvásárlása nagyobb utánajárást igényel. A tökéletes kiegészítőkért érdemes online gyerekszőnyeg kereskedésekben, függöny- és bútorboltokban keresgélni.

Összegzés: A gyerekszoba berendezésének mai trendjei szerint már nemcsak rózsaszínből és kékből választhatunk. Új színek jöttek divatba, s már azt is tudjuk, melyik árnyalat hogyan befolyásolhatja a gyerekek viselkedését. Érdemes a színek hatását figyelembe véve gyermekünk életkorának, személyiségének és tetszésének megfelelő, harmonikus színkombinációt létrehozni.

 

 


 

pr-cikk-pillango.jpg

Mit tegyünk, ha a gyermekünk étvágytalan?