Mire FIgyelj ipari vákuumfóliázó gép vásárlásakor?

Az alábbi cikkben összegyűjtöttük, hogy mire is figyeljünk az ipari vákuumfóliázó gépek vásárlásakor és hogy az egyes gépek mire is lehetnek alkalmasak.

vákuumcsomagolás - ipari gépek

Egy vákuumfóliázó gép számos téren hasznunkra lehet. Segítségével ugyanis légmentesen tárolhatók élelmiszerek, vagy akár különböző eszközök is. Egy ilyen gép beszerzése tehát hosszútávon kifizetődő is lehet, de ehhez érdemes tudnunk például azt is, hogy mire figyeljünk vákuumfóliázó gép vásárlásakor. Az alábbi cikkben ezzel is foglalkozunk.

Vákuumcsomagoló gépek teljesítménye

Ipari vákuumfóliázó gépek vásárlásakor sokan figyelmen kívül hagyják a vákuumszivattyú teljesítményének kulcskérdését. Azonban erre mindenképp érdemes figyelmet szentelni, mert ez biztosítja a levegő kiszorítását a tasakból, így a levegőn szaporodni képes baktériumok elpusztítását is. Az el nem pusztítható baktériumok csíraszámát a sous-vide technológia során lecsökkentjük olyan alacsony szintre, ahol már képtelenek szaporodásra, így a romlás hosszú időre megakadályozható. A sous vide technológia professzionális alkalmazásához tehát szükség van egy lehetőleg dupla hegesztőszálas, lágylevegős zárt rendszerű kamrás vákuumgépre, ami a levegő 99,9 %-át képes kiszippantani a tasakból.

Vákuumcsomagoló gépek típusai

A vákuumcsomagoló gépek vásárlásának másik fontos szempontja, hogy pontosan milyen típusú gépet is választunk. Ez ugyanis önmagában meghatározhatja, hogy mire is fogjuk majd tudni használni. Vákuumcsomagoló gépek esetében megkülönböztethetünk:

  • külső vákuumcsomagoló gépeket
  • kamrás vákuumcsomagoló gépeket
  • pulzáló technológiás vákuumcsomagoló gépeket.

Külső vákuumcsomagoló gépek

A külső vákuumcsomagoló gépek sajnos nem alkalmasak semmiféle folyadék vákuumozására, ugyanis a húson lévő minimális nedvességét is kiszívják a vákuumtasakból.

Emellett fontos, hogy speciális zacskók szükségesek a használatához (mikrobarázdás, légcsatornás), melyek ráadásul nem is alkalmazhatók 70 ℃ fok felett, mert felszabadulhatnak mérgező anyagok a hő hatására. A levegő jelentős részét benntartja a tasakokban, így azonnali fogyasztásra, vagy esetleg 3-5 napi tárolására alkalmas az így készített sous-vide félkész terméknek.

Működése szerint direkt módon történő vákuumozásra alkalmas. Vákuumpumpa szívócsövét közvetlenül a csomagoló anyag szájrészébe illesztik és az a levegőt csak a csomag belsejéből szívja ki. Ezt a típust leginkább ritkább, illetve otthoni használatra érdemes használnunk.

Kamrás vákuumcsomagoló gépek

A kamrás vákuumgépek működési elve teljesen különbözik a külső vákuumcsomagoló gépektől. A légköri nyomás alatt ugyanis egy mozdulattal kiszívja a tasakból a levegő 99,9%-át, a folyadékot (fűszerolaj, mártás, alaplé) azonban bent tartja a tasakban. Ezekkel az eszközökkel vákuumozott termékek megfelelően precíz hőkezelés után 21-40 napig megőrizhetik frissességüket, vitalitásukat.

A kamrás vákuumcsomagoló gépek esetében a belső kamrában kerül sor a vákuumozásra és a hegesztésre is. A működtetés során a vákuumpumpa légüres teret hoz létre, a vákuumszivattyú pedig a vákuum csomagolásból is kiszívja a levegőt.

A vákuumtasakból a levegő 99,9%-át ki kell szívni, ezért csakis az erre alkalmas vákuumszivattyúval rendelkező kamrás vákuumcsomagoló berendezések beszerzése javasolt.

Fontos még továbbá, hogy a biztos légmentes zárás érdekében úgynevezett dupla hegesztőszálas kamrás vákuumgépet használjunk. Ez biztosítja, hogy nem kerülhet levegő a vákuumtasakba még akkor sem, ha az egyik hegesztőszál nem működik tökéletesen.

Pulzáló technológiás vákuumcsomagoló gépek

A tökéletes vákuumcsomagolás új eszköze, mely teljesen kiszívja a termék mellől az oxigént, így kerülendő el az oxidációt. Gyártónk szerint az egészségügyben nélkülözhetetlen, az élelmiszeriparban forradalmi változásokat hoz, a gasztronómiában a sous vide alkalmazás során viszont a színmegtartás a fő előnye. Ez a technológia nagyon jól használható gyors marinálásra, mert mélyebbre hatol a rostok közé a folyadék az érés gyorsabban bekövetkezik.

Összegezve

A vákuumcsomagoló gépek esetében tehát a vákuumszivattyú teljesítménye, és maga a vákuumcsomagoló gépek típusa is. Ezek önmagában meghatározhatják azt, hogy mire is tudjuk majd felhasználni az adott gépet.