Magyar Állampapír Plusz (MÁP+)

magyar állampapir plusz kalkulátorA sajtóban csak szuperállampapírként szereplő Magyar Állampapír Plusz 2019. június 3-ától került forgalomba, miközben a jegyzési időszak alatt névértéken,vagyis 100 %-os árfolyamon vásárolható meg magyar és külföldi állampolgárok által.

1500 milliárd forintnál tartunk

A Portfolió.hu szerint a múlt hónappal (2019. július) bezárólag eladott mintegy 1400 milliárd forintnyi állampapír ellenértéke alig mutatkozott meg jegybanknál elhelyezett kormányzati betéteken. A portál szerint a magyar állam egyfelől hosszú lejáratú hiteleket fizetett belőle vissza, másfelől a bankoktól is visszavásároltak lakossági állampapírokat. (A MÁP+ értékesítése augusztus közepére már jócskán meghaladta a 1500 milliárd forintot.)

Magyar Állampapír Plusz kalkulátor

Egyik zsebből másik zsebbe: kötvény árából kötvényt

Elemző cikkében, előzetesen pontos kalkulációkat végezve, a szaklap felhívja a figyelmet arra, hogy az államháztartás szempontjából nem annyira a bruttó vásárlás fontos mutató, hanem sokkal inkább a lakossági állomány nettó növekedése. Hogy jól értsük: ha a lakosság egy része az egyéb állampapírok eladása utáni pénzből vásárolt szuperkötvényt, az esetben az állam egyik zsebe bánja azt, amivel a másik gyarapszik. Így a nettó növekedés a mérvadó. Éppen ezért például a júniusi bruttó 900 milliárd Ft MÁP+ eladásból csupán nettó 600 milliárdnyi állománynövekedés származott. Az aktuális egyenlegre vonatkozó becslés szerint a 1500 milliárdos bruttó eladás az állam számára mindössze nettó 1000 milliárdnyi plusz forrást eredményezett.

A szakportál egyéb állami bevételeket és nagyobb hiteltörlesztéseket is elemezve és számaikkal kalkulálva összefoglalásában arra jutott, hogy a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) jelentős sikere ellenére az utóbbi két hónapban csak

csekély mértékben nőttek az állam likvid tartalékai.

Ennek oka véleményük szerint az állami költségvetés 2019. júniusi hiánya és a 2019/A kötvénysorozat lejárata volt, továbbá, szakmai feltételezésük szerint az állam a plusz bevételből jelentős összegben visszavásárolhatott lakossági papírokat (ez is egyik zsebből másik zsebbe akció) az ÁKK bankoktól - de ezt hivatalosan illetékes források nem erősítették meg.

________________________

Kulcsszavak Google kereséshez: magyar állampapír plusz kalkulátor, lejáró állampapírok, bruttó-nettó számítás, magyar állampapír plusz kiszámoló, máp+ jegyzés, futamidő, bank, állam háztartás, lejárt kötvény, hitel törlesztés, lakossági megtakarítás, költségvetés, likvid tartalék