Bruttó jelentése. Bruttó bér

A bruttó jelentése: levonások nélküli teljes összeg, munkabér. Bruttó bér fogalma

A bruttó szó eredete

Ahogy legtöbb idegen szavunk, a levonások nélküli teljes érték jelentésű bruttó szó is latin eredetű. A latinban a brutus jelentése: nyers, durva - ez került át olasz (brutto = nyers, durva) és spanyol (bruto = félkész, feldolgozatlan) közvetítéssel a magyarba. Latin eredete tehát azonos a brutális szavunkéval. Egyes levonásokra és adókra ez ma is jellemző lehet: olykor brutálisan sok az a pénz, amit nem kapunk meg.

A bruttó jelentése

bruttó bér jelentéseA bruttó kifejezést (és párját, a nettót) elég gyakran halljuk és használjuk, nem árt pontos jelentését ismerni. Ezeket a fogalmak általában akkor merülnek fel, ha bérekről és a jövedelmekről, adózás előtti és adózás utáni bevételről  esik szó. Amennyiben a nettó jövedelmet kell megadnunk egy dokumentumban, könnyű összetéveszteni azzal, ami a bruttó jövedelem. A két pénzösszegnek más a tartalma, közöttük jelentős a különbség.

A nettó / bruttó bér fogalma

A magyar Wikipédi a bruttó és nettó munkabért így viszonyítja:

Bruttó bér = nettó bér + személyi jövedelemadó + a munkavállaló által fizetett járulékok. A munkáltató elvileg a bruttó munkabért fizeti ki, majd a munkavállaló ebből fizeti adóját és járulékait, de a gyakorlatban a levonások legtöbbször automatikusan megtörténnek és a dolgozó a nettó összeget kapja kézhez..

A munkáltató tehát a munkavállalónak elvben bruttót fizet (ami jóval több, mint a tényleges fizetésünk), de a bruttó bérből a járulékok és az adók általában automatikusan levonásra kerülnek, még mielőtt a végösszeget megkapnánk a kasszában vagy megjelenne bankszámlánkon.

Az adótartalom vásárláskor

Amikor adózott fizetésünkből árut vásárlunk vagy szolgáltatást veszünk igénybe, mindig bruttó árat fizetünk, a legtöbbször ez nettó ár + ÁFA. Ez pedig azt jelenti, hogy a már adózott bérünkből újabb adót, ezúttal általános forgalmi adót fizetünk. Az autónkat hajtó üzemanyag, alkoholos ital vagy dohányáru vásárlásakor ezen felül tetemes jövedéki adót hajt be rajtunk az állam. Így voltaképp a nettónkból mindig bruttót fizetünk - és ezzel nem járunk jól.

Excel táblázat: bérkalkulátor bruttó-nettó számításhoz

Akár magánemberként (mint adóalany), akár cégvezetőként vagy könyvelőként nagy hasznát vehetjük egy bruttó-nettó kalkulátor használatának. Lásd a kiegészítést ehhez a cikkhez: Excel Bérkalkulátor - jövedelem, nettó bér kiszámítása professzionálisan előre programozott excel táblázattal.

További fogalmak Google-kereséshez: SZJA - személyi jövedelemadó, TB járulék, társadalombiztosítás, nyugdíjelőleg, bérszámfejtés, bérkalkulátor, adózás, bruttó ár bevétel, nettó kiadás, költségvetés, áfa: általános forgalmi adó, bruttósítás, piaci ár, transzferár