BRUTTÓ - NETTÓ

Kalkulálta: Dr.Nettó Szólj hozzá!

Hasznos tanácsok a beltéri ajtókhoz

norma-dekor-belteri-ajto-tolgy.jpgA beltéri ajtók esetében a két legfontosabb szempont a funkcionalitás és a dekorativitás. Mivel ezek ma már nem képezik kompromisszum tárgyát, így néhány egyszerű tanács betartásával Ön is könnyedén rátalálhat otthona ajtóira. Ebben a bejegyzésből megtudhatja, milyen lehetőségek közül választhat, illetve hasznos tervezési és karbantartási tippekkel is gazdagodhat.

A beltéri ajtók típusai

A beltéri ajtóknak alapvetően két típusa létezik. A hagyományosan nyitható ajtók a gyakoribbak, a legtöbb belső térben ezekkel találkozhat. A másik változatot a toló- vagy csuklóajtók jelentik, amelyek főleg a kis nyitási területtel rendelkező helyiségekben nyújtanak ideális megoldást. Alkalmazhatók nappalik, gyermekszobák, vagy akár kamrák és apróbb fülkék térelválasztóiként is.

Webáruházunk kínálatában a modern és a klasszikus otthonok stílusát követő csuklóajtókat egyaránt megtalálhatja. A zárásuk csendes, a szerelésük pedig rendkívül egyszerű, és különösebb szaktudást sem igényel. Amennyiben kíváncsi a részletekre, tekintse át ajánlatainkat!

A tervezés fontossága

A tervezés az ajtó helyének kialakítása mellett a nyitási irány szempontjából is lényeges. A nem megfelelő nyitási irány miatt a hétköznapi életben olykor különös esetekkel lehet találkozni. Íme néhány példa ezek közül:

  • Az ajtók egymást akadályozzák, egyik nem nyitható a másik becsukása nélkül
  • Az apróbb helyiségekben a befelé nyíló ajtó miatt a mozgástér lényegesen leszűkül
  • Az ajtó kinyitva teljes mértékben eltakarja a villanykapcsolót

A nyitási irányt az ajtók esetében a zsanérok és a kilincsek elhelyezkedése határozza meg. Balos ajtónál a pántok a bal oldalon vannak, a kilincs és a hozzá tartozó zárszerkezet viszont a jobbon. A jobbos ajtóknál mindez fordítva jelenik meg. A nyitási irány megtervezésén túl a pontos méretek meghatározása is fontos. Ennek keretein belül érdemes feljegyeznie a falnyílás szélességét, magasságát, valamint a falvastagság paramétereit.

A vásárlás előtt annak a helyiségnek az adottságait is figyelembe kell venni, ahol az ajtó majd felszerelésre kerül. Vizes helyiségekben értelemszerűen nem ajánlottak az átlátszó felülettel ellátott változatok, de a ködös vagy tejüveges ajtók kiváló megoldásként szolgálhatnak.

A lakótér olyan egységeiben, ahol viszonylag sok pára keletkezik, az ajtókat szellőzőnyílásokkal is fel lehet szerelni. A hálószobáknál, illetve rendelőknél a hangcsillapítós ajtók remek lehetőségeket rejtenek magukban a hagyományos társaikhoz képest, ugyanis kevésbé engedik át a zajokat.

Tovább

Magyar Állampapír Plusz (MÁP+)

magyar állampapir plusz kalkulátorA sajtóban csak szuperállampapírként szereplő Magyar Állampapír Plusz 2019. június 3-ától került forgalomba, miközben a jegyzési időszak alatt névértéken,vagyis 100 %-os árfolyamon vásárolható meg magyar és külföldi állampolgárok által.

1500 milliárd forintnál tartunk

A Portfolió.hu szerint a múlt hónappal (2019. július) bezárólag eladott mintegy 1400 milliárd forintnyi állampapír ellenértéke alig mutatkozott meg jegybanknál elhelyezett kormányzati betéteken. A portál szerint a magyar állam egyfelől hosszú lejáratú hiteleket fizetett belőle vissza, másfelől a bankoktól is visszavásároltak lakossági állampapírokat. (A MÁP+ értékesítése augusztus közepére már jócskán meghaladta a 1500 milliárd forintot.)

Magyar Állampapír Plusz kalkulátor

Egyik zsebből másik zsebbe: kötvény árából kötvényt

Elemző cikkében, előzetesen pontos kalkulációkat végezve, a szaklap felhívja a figyelmet arra, hogy az államháztartás szempontjából nem annyira a bruttó vásárlás fontos mutató, hanem sokkal inkább a lakossági állomány nettó növekedése. Hogy jól értsük: ha a lakosság egy része az egyéb állampapírok eladása utáni pénzből vásárolt szuperkötvényt, az esetben az állam egyik zsebe bánja azt, amivel a másik gyarapszik. Így a nettó növekedés a mérvadó. Éppen ezért például a júniusi bruttó 900 milliárd Ft MÁP+ eladásból csupán nettó 600 milliárdnyi állománynövekedés származott. Az aktuális egyenlegre vonatkozó becslés szerint a 1500 milliárdos bruttó eladás az állam számára mindössze nettó 1000 milliárdnyi plusz forrást eredményezett.

A szakportál egyéb állami bevételeket és nagyobb hiteltörlesztéseket is elemezve és számaikkal kalkulálva összefoglalásában arra jutott, hogy a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) jelentős sikere ellenére az utóbbi két hónapban csak

csekély mértékben nőttek az állam likvid tartalékai.

Ennek oka véleményük szerint az állami költségvetés 2019. júniusi hiánya és a 2019/A kötvénysorozat lejárata volt, továbbá, szakmai feltételezésük szerint az állam a plusz bevételből jelentős összegben visszavásárolhatott lakossági papírokat (ez is egyik zsebből másik zsebbe akció) az ÁKK bankoktól - de ezt hivatalosan illetékes források nem erősítették meg.

Tovább

Bruttó jelentése. Bruttó bér

A bruttó jelentése: levonások nélküli teljes összeg, munkabér. Bruttó bér fogalma

A bruttó szó eredete

Ahogy legtöbb idegen szavunk, a levonások nélküli teljes érték jelentésű bruttó szó is latin eredetű. A latinban a brutus jelentése: nyers, durva - ez került át olasz (brutto = nyers, durva) és spanyol (bruto = félkész, feldolgozatlan) közvetítéssel a magyarba. Latin eredete tehát azonos a brutális szavunkéval. Egyes levonásokra és adókra ez ma is jellemző lehet: olykor brutálisan sok az a pénz, amit nem kapunk meg.

A bruttó jelentése

bruttó bér jelentéseA bruttó kifejezést (és párját, a nettót) elég gyakran halljuk és használjuk, nem árt pontos jelentését ismerni. Ezeket a fogalmak általában akkor merülnek fel, ha bérekről és a jövedelmekről, adózás előtti és adózás utáni bevételről  esik szó. Amennyiben a nettó jövedelmet kell megadnunk egy dokumentumban, könnyű összetéveszteni azzal, ami a bruttó jövedelem. A két pénzösszegnek más a tartalma, közöttük jelentős a különbség.

A nettó / bruttó bér fogalma

A magyar Wikipédi a bruttó és nettó munkabért így viszonyítja:

Bruttó bér = nettó bér + személyi jövedelemadó + a munkavállaló által fizetett járulékok. A munkáltató elvileg a bruttó munkabért fizeti ki, majd a munkavállaló ebből fizeti adóját és járulékait, de a gyakorlatban a levonások legtöbbször automatikusan megtörténnek és a dolgozó a nettó összeget kapja kézhez..

A munkáltató tehát a munkavállalónak elvben bruttót fizet (ami jóval több, mint a tényleges fizetésünk), de a bruttó bérből a járulékok és az adók általában automatikusan levonásra kerülnek, még mielőtt a végösszeget megkapnánk a kasszában vagy megjelenne bankszámlánkon.

Az adótartalom vásárláskor

Amikor adózott fizetésünkből árut vásárlunk vagy szolgáltatást veszünk igénybe, mindig bruttó árat fizetünk, a legtöbbször ez nettó ár + ÁFA. Ez pedig azt jelenti, hogy a már adózott bérünkből újabb adót, ezúttal általános forgalmi adót fizetünk. Az autónkat hajtó üzemanyag, alkoholos ital vagy dohányáru vásárlásakor ezen felül tetemes jövedéki adót hajt be rajtunk az állam. Így voltaképp a nettónkból mindig bruttót fizetünk - és ezzel nem járunk jól.

Tovább

Bruttó-nettó bérkalkulátor

Bruttó-nettó kalkulátor

brutto-netto-kalkulatorA Microsoft által 2019-ben készített online felmérés szerint a Bruttó-nettó kalkulátor az Excel táblázatok messze legnépszerűbb felhasználása mind személyes-háztartási, mind irodai területen. A professzionális táblázatokat forgalomba hozó cégek célcsoportja: a munkavállalók, akik saját fizetésük ellenőrzésére használják, és munkaadói oldalról a bérszámfejtök és könyvelők, akik a bértáblák szerinti kifizetések kiszámítására és az adórészek (pl. TB) nyilvántartására használnak. Ezrek az internetről töltik le az online elérhető professzionális bruttó-nettó Excel táblázatokat, amelyeket online szolgáltatások keretében forgalmaznak. Sokan keresik az előre beprogramozott táblákat, ezért is a Google kereső elég nagyszámú keresésre kínál válaszul weboldalakat a bruttó-nettó kalkulátor kulcsszóra - a kínált weboldalakon releváns információkat találhatunk témánkhoz.

A bruttó/nettó bérkalkulátor működése


A forgalmazók felhívják a figyelmet arra, hogy a bruttó-nettó bérkalkulátor működése az aktuálisan hatályos jogszabályok és törvények által meghatározott normákat veszi figyelembe, és ezen normatívák alapján az adatok bevitele után a nettó bér és a bruttó bér azonnali kiszámítását teszi lehetővé. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a kalkulátor számítási eredményei tájékoztató jellegűek, használata nem helyettesítheti a munkaadói részről történő hivatalos bérszámfejtést, ezt munkavállalóknak és munkaadóknak egyaránt érdemes tekintetbe vennie.

Az online felületen általában elérhető a bérkalkulátor használati utasítása, és a bruttó/nettó kalkulátor elemeinek magyarázata, ez legtöbbször le is tölthető.

Az Excel táblázat letöltése

előtt megismerhetjük a bértábla készítőinek véleményét arról, hogy szerintük mindenki szeretné tudni, a részére kifizetett bruttó bérből mennyi nettó jövedelem marad a kezében, lévén nem az előbbiből,hanem az utóbbiból fizeti a költségeit, fedezi a mindennapi megélhetését. Ennek kiszámítására szolgál a bruttó-nettó Excel kalkulátor. Tájékozódhatunk arról is, hogy a ténylegesen kézben maradó nettó jövedelem kalkulálásának az adózási jogszabályokban meghatározott módon, törvényi előírások szerint kell történnie.

Tovább